Steven Van Gucht toch niet helemaal gerust: “Volgende week moét er weer een daling van het aantal besmettingen zijn”
Steven Van Gucht toch niet helemaal gerust: “Volgende week moét er weer een daling van het aantal besmettingen zijn”
Foto: Photonews

Vrijdag waren er voor de tweede dag op rij meer dan 100 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Virologen, waaronder Steven Van Gucht, hadden de voorbije dagen al gewaarschuwd voor een nieuwe opstoot, door de drukbevolkte restaurants en terrassen. In Het Nieuwsblad blijft Steven Van Gucht voorzichtig.

“Voor ons is de opgetekende stijging van de voorbije dagen eerder een gevolg van de tijdstippen waarop de meeste testen worden afgenomen, namelijk veelal de laatste dagen van de week”, legt professor Steven Van Gucht uit. “We zien quasi alle voorbije weken dat naar het eind van de week de cijfers wat stijgen, om bij het begin van de week weer te zakken.”

Van Gucht benadrukt dat wanneer je de weekgemiddeldes neemt, het aantal besmettingen nog altijd in licht dalende lijn is. “Bovendien zijn ook de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames nog steeds dalend.”

Hij beklemtoont dat het belangrijk is dat de cijfers goed opgevolgd worden. “Ik zou dus begin volgende week graag weer een forse daling van het aantal besmettingen zien.” Is die er niet, bestaat immers de vrees dat onder meer de heropening van cafés en restaurants opnieuw tot meer besmettingen heeft geleid.

“Vandaag is het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen”, aldus Van Gucht. “Maar ik wil nog eens beklemtonen dat – niettegenstaande de doorgevoerde versoepelingen – het virus niet weg is. We moeten dus afstand blijven houden en de hygiënemaatregelen opvolgen. Anders gaan we er niet komen.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.