Veel reacties na duidelijke mening van Urbanus over racisme: “Wij worden ook gediscrimineerd”
Veel reacties na duidelijke mening van Urbanus over racisme: “Wij worden ook gediscrimineerd”
Foto: Photonews

Urbanus was maandagavond één van de gasten in De Afspraak op Canvas. In de context van de Black Lives Matter-protesten uitte de komiek een duidelijk standpunt over racisme.

“Er wordt even hard veralgemeend in de twee richtingen. Wij worden ook scheef bekeken. Ik heb al gezegd dat mijn kinderen evenveel recht hebben om met stenen naar de flikken te smijten als die gasten in Brussel. Wij worden ook gediscrimineerd. Wij zouden dat eens moeten proberen”, aldus Urbanus.

Vlamingen krijgen ook het verwijt racistisch te zijn. “Dat klopt toch niet”, zegt de komiek. “Als het gaat over de oorlog en collaboratie, zal er wel meer collaboratie in Vlaanderen geweest zijn dan in Wallonië. Dan krijgt altijd Vlaanderen de stempel ‘racistisch’. Maar als het gaat over de kolonisatie, dan denk ik dat er meer Franstaligen daar gaan graaien zijn. En nu wordt dat verschil niet gemaakt. Nu krijgt iedereen de stempel.”

Op de sociale media komen er heel wat reacties op dit fragment. “Phara was er zo te zien niet goed van.... Hij sloeg nochtans nagels met koppen op een humorvolle manier. Waarschijnlijk de laatste keer dat Urbanus op de VRT komt. Maar het was een verademing”, “Proficiat Urbanus, eindelijk iemand die het aandurft om zo eerlijk te zijn op Canvas. Ik had de indruk dat ze dit niet hadden zien aankomen”, het zijn maar enkele reacties van sommigen die vinden dat Urbanus groot gelijk heeft.

Maar de komiek krijgt ook kritiek. “Racistisch zou ik Urbanus niet noemen, eerder iemand met ongenuanceerde huis-tuin-en- keukenmeningen waar af en toe gedeeltelijk een grond van waarheid in schuilt. Qua communiceren en denken is hij blijven steken in de jaren 80,op de bühne en daar naast”, “Discriminatie is “dat mijn kinderen geen stenen naar de flikken mogen smijten”. Yep dat is het probleem Urbanus. Het gaat niet over werk krijgen, huurhuis vinden, ... Als je echt niet weet waar het over gaat en platitudes orakelt. Triest.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.