“Koning Filip moet openlijk de waarheid vertellen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Moet koning Filip zijn excuses aanbieden of niet? Het is een vraag waar experten het niet eens over raken.

Historicus en journalist Marc Reynebeau vindt dat koning Filip zich moet excuseren voor wat Leopold II destijds in Congo gedaan heeft. "Dat de koning dat zou doen, zou redelijk, aanvaardbaar en nuttig zijn", zegt Reynebeau aan VRTNWS. 

"Het zou een daad van intellectuele openheid zijn. Eerlijk zijn over wat daar is gebeurd en niet langer volhouden dat het een missie was om die Congolezen te redden."

"Om te beginnen moet het natuurlijk een beslissing zijn van de Belgische regering, maar koning Filip kan daarbij de officiële vertolker zijn. Het kolonialisme was een officiële Belgische onderneming en het staatshoofd vertegenwoordigt die onderneming. Het is nodig om verder te kunnen gaan in welke relatie dan ook tussen België en Congo."

"Het is een oude discussie en het wordt tijd dat die wordt beslecht, anders blijven de protesten voortduren en gaan mensen een beetje eigengereid optreden, zoals het neerhalen van standbeelden." 

Reynebeau heeft zelfs een datum in gedachten. Hij verwijst naar 30 juni, de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.