Prins Laurent krijgt storm van kritiek over zich heen na opmerkingen over Leopold II
Prins Laurent krijgt storm van kritiek over zich heen na opmerkingen over Leopold II
Foto: Photonews

Terwijl in ons land de controverse rond koning Leopold II opnieuw is aangewakkerd, heeft prins Laurent in de Waalse Sudpresse zijn verre familielid verdedigd. Zijn uitlatingen botsen echter op een storm van kritiek. Dat meldt ANP.

Leopold II koloniseerde de Congo-Vrijstaat eind 19de eeuw. De lokale bevolking werd er uitgebuit, met miljoenen doden tot gevolg. Prins Laurent heeft het beleid van zijn oudoom nu verdedigd. Leopold II zou volgens hem niet verantwoordelijk zijn voor de gruweldaden daar.

"Hij is nooit in Congo geweest. Ik zie dus absoluut niet in hoe hij de mensen daar zou kunnen hebben laten lijden. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt”, aldus Laurent. "U moet weten dat er veel mensen voor hem werkten. Zij hebben echt misbruiken gepleegd. Het is dus niet zo dat Leopold II dat allemaal zelf heeft gedaan."

Op Twitter wordt met ongeloof gereageerd op de uitspraken van Laurent. Daar wordt de vergelijking gemaakt met Adolf Hitler. Die was namelijk ook nooit in de concentratiekampen geweest, dus zou volgens de logica van Laurent daar ook niet verantwoordelijk voor zijn geweest.

Meer nieuws

Meer nieuws

.