Bart De Wever scherp nu series en films gebannen worden wegens racisme: “Zijn we collectief gek geworden?”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever heeft op de sociale media zijn mening duidelijk laten blijken. De N-VA-voorzitter heeft zijn bedenkingen bij beslissingen die momenteel worden genomen.

De protesten tegen racisme na de gewelddadige dood van de Amerikaan George Floyd laten zich op veel vlakken voelen. Zo worden er standbeelden gevandaliseerd (in België zijn voornamelijk de standbeelden van Leopold II geviseerd), maar worden er ook steeds meer tv-programma’s en films gebannen omwille van hun racistische of discriminerende inhoud.

Zo bannen de BBC en Netflix de reeks ‘Little Britain’ omdat een gekleurd personage er karikaturaal in wordt geportretteerd. HBO schrapt de filmklassieker ‘Gone With The Wind’ omwille van racisme, en de BBC besliste om de legendarische ‘Don’t mention the war’-aflevering van Fawlty Towers offline te halen omwille van racistische uitspraken. Dit laatste tot ongenoegen van hoofdrolspeler John Cleese, die dit “een stomme beslissing” noemt.

Ook Bart De Wever heeft op Instagram zijn bedenkingen geuit over de huidige ontwikkelingen. “Beelden van Churchill besmeuren? Gone with the wind mag niet meer? Mijn favoriete aflevering (“don’t mention the war!”) van Fawlty Towers offline halen? Zijn we collectief gek geworden?”, vraagt de burgemeester van Antwerpen zich luidop af. Hij deelde daarbij een foto met zijn ‘held’ John Cleese. “Vrij naar Mitterand zeg ik: men keert niet de rug naar wie men was in het verleden, maar men verandert en dat is alles.”