Prins Laurent springt in de bres voor Leopold II: “Hij heeft veel goede dingen gedaan voor België”
Prins Laurent springt in de bres voor Leopold II: “Hij heeft veel goede dingen gedaan voor België”
Foto: Photonews

De protesten tegen racisme na de dood van George Floyd wakkeren bij ons de controverse rond koning Leopold II weer aan. De voorbije dagen werden zijn standbeelden beklad en de eis om zijn beelden te verwijderen klinkt steeds luider.

Leopold II kolonialiseerde eind 19de eeuw Congo-Vrijstaat, waar hij een schrikbewind voerde. De plaatselijke bevolking werd er uitgebuit en mishandeld, met miljoenen doden tot gevolg. In de kranten van Sudpresse verdedigt prins Laurent nu het beleid van zijn oudoom. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

“U moet maar eens zien wat Leopold II allemaal gedaan heeft voor België”, zegt Laurent in Sudpresse. “Hij heeft parken laten aanleggen in Brussel en vele andere dingen. Leopold II is zelf nooit in Congo geweest. Wel de mensen die voor de koning werkten. En zij hebben echt misbruik gepleegd. Maar ik zie niet in hoe de vorst de mensen daar zou laten lijden hebben. Het is belangrijk dat dat ook eens gezegd wordt.”

Laurent erkent wel dat westerlingen grote fouten gemaakt hebben in Afrika. “Als ik een Afrikaans staatshoofd ontmoet, verontschuldig ik me altijd voor het gedrag van de Europeanen ten tijde van de kolonies”, aldus de prins.

Meer nieuws

Meer nieuws

.