Publireportage: Zo kies je de juiste motorolie voor jouw auto
RMN
Publireportage: Zo kies je de juiste motorolie voor jouw auto
Foto: Tim Mossholder

Elke verbrandingsmotor van een voertuig krijgt te maken met wrijving en warmteproductie, wat impliceert dat een smerend materiaal cruciaal is voor de constante en betrouwbare werking van de motor.

Daarom kan men nu op het gebied van motorolie een groot aantal producten van verscheidene fabrikanten kopen.

Tijdens elke keuze voor motorolie voor uw motorvoertuig dient u zich op de hoogte te stellen van de types, de merktekens, de kwalitatieve normen en leveranciers of van het product dat u wenst te gebruiken.

In eerste instantie moet u bij aankoop een type motorolie uitkiezen op grond van de samenstelling: synthetische, semisynthetische of minerale olie. De minerale oliën zijn op basis van ruwe aardolie en met behulp van een minder verfijnde technologie samengesteld. Dit soort goedkopere smeringen vereist een frequentere vernieuwing en is geschikt voor oudere voertuigmotoren. De synthetische oliën bezitten betere kwaliteitskenmerken en op basis van de nieuwste technologieën ontwikkeld.

Buiten de smeermiddelfunctie voorkomen zulke oliën dat het motorblok wordt aangetast door corrosie, het ontstaan van koolstof en allerlei andere zaken. Voor nieuwe wagens waarbij motoren met een hoog prestatievermogen worden gebruikt, luidt het advies om synthetische oliën te gebruiken. Niettemin zijn deze oliën op synthetische basis duurder dan minerale olie. Dat is ook de reden dat vele leveranciers half-synthetische motoroliën produceren. Deze oliën kosten minder en doen minder afbreuk aan de autoprestaties.

De viscositeit van de motorolie wordt aangegeven door de SAE-norm ( Society of Automotive Engineers). In verband met de klimatologische kenmerken van een bepaald gebied waar het voertuig wordt gebruikt, is het zaak om hiermee rekening te houden.

De motorolie die in geval van grote temperatuursveranderingen kan worden gebruikt, is voorzien van een merkteken bestaande uit twee getallen waartussen de letter W is gezet, zoals bij #W-###. Dit eerste getal is een aanduiding voor de viscositeit bij min-temperatuur (-17,8 ̊C), het tweede getal is een aanduiding voor de viscositeit bij 100 ̊C. Zodoende is 10W-40 olie bruikbaar voor temperaturen tussen -25 en +40 ̊C. U kunt motoroliën voor uw auto vinden op www.autodoc.be

Lees de adviezen van uw autofabrikant om te kunnen beslissen of u een synthetische, minerale of half-synthetische versie nodig hebt. Hetzelfde kan gezegd worden voor de viscositeit, de normeringen en de verversingsintervallen. U vindt deze waarden veelal in het instructieboekje van uw wagen.

Meer nieuws

Meer nieuws

.