Ook in ons land protesteren mensen tegen racisme: Standbeeld van Leopold II besmeurd

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Amerika zijn er dagenlang protesten tegen racisme. Aanleiding is de dood van de Amerikaan George Floyd. En ook in ons land komen mensen op tegen racisme.

Al is het bij ons op een totaal andere manier. Op verschillende plaatsen in ons land zijn standbeelden van koning Leopold II besmeurd. In Ekeren hebben vandalen vernielingen aangebracht, schrijft Het Laatste Nieuws. Het standbeeld staat daar in de dorpskern. Twee weken geleden werd het ook al met graffiti beklad.

In de tuin van het Africa Museum in Tervuren is de buste van Leopold II op het herdenkingsmonument ‘The Congo, I presume?’ met rode verf besmeurd.

Verder werd in het Gentse Zuidpark een beeld gekneveld, op het doek over het hoofd van de koning staat de tekst: ‘I can’t breathe’. Het zijn de laatste woorden van George Floyd.

In Brussel is er een online petitie gestart voor de verwijdering van alle standbeelden van Leopold II in de hoofdstad. De petitie telt al meer dan 20.000 handtekeningen.

Leopold II, de tweede koning der Belgen, was 23 jaar aan het bewind in Congo-Vrijstaat. Hij heeft meer dan 10 miljoen Congolezen laten doden.

Volg ons nu ook op Instagram!