Prinses Elisabeth begint haar opleiding tot koningin met zware militaire opleiding: Deze beproevingen staan haar te wachten

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Kroonprinses Elisabeth (18) begint vanaf september met een opleiding aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. Het is de echte start van haar opleiding tot koningin. De traditie wil immers dat de troonopvolger, die later ook opperbevelhebber van de strijdkrachten wordt, een militaire opleiding volgt. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De kroonprinses kiest voor de richting Sociale en Militaire wetenschappen, een masteropleiding die normaal vier jaar duurt. Omdat het vooral de bedoeling is kennis te maken met de militaire wereld, zal Elisabeth in principe na 1 jaar stoppen, maar ze kan ook beslissen om de opleiding nog verder te zetten en af te werken.

De opleiding begint met een intensief initiatiekamp van vier weken in Elsenborn. Dat is niet zo zwaar als de beproevingen in Kamp Waes, maar zal toch heel wat doorzettingsvermogen en een goede fysieke conditie vergen. De prinses zal er ook leren kaartlezen, omgaan met wapens en schieten, maar krijgt ook lessen burgerzin en respect voor het milieu.

Kolonel Thierry Pirenne benadrukt dat de troonopvolgster onmogelijk een voorkeursbehandeling zal krijgen in de opleiding. "Ze maakt deel uit van een groep en dat groepsgevoel is heel belangrijk. Onze studenten zitten nu ook thuis en we krijgen vaak echo's dat ze de groep missen. Het is een heel interessante opleiding, die zwaarder is dan aan een burgeruniversiteit en de leerling-officieren bijbrengt hoe ze moeten leiding geven".

Professor Hedendaags geschiedenis Mark Van den Wijngaert verwacht geen problemen voor de prinses. "Ik twijfel er niet aan dat ze de groep zal kunnen volgen, ook bij de fysieke opdrachten. Haar vader is sportief en hij heeft altijd geprobeerd die ingesteldheid aan zijn kinderen mee te geven. In Wales had Elisabeth ook veel mogelijkheden om haar conditie in stand te houden."

De kroonprinses zal aan de KMS elke dag les krijgen van 7.45 uur tot 18 uur. Ze heeft één avond per week vrij, en zal enkel tijdens de weekends naar huis mogen. Ze zal aan meerdere kampen deelnemen, en het hoogtepunt van haar opleiding wordt het militair défilé op de nationale feestdag. Een wedde zal de kroonprinses niet krijgen.