VTM

Pascale Naessens heeft het er moeilijk mee: “Mijn hart bloedt als ik dat zie”

door: Redactie
Op 26 mei komt ‘Ketokuur’ uit, het nieuwe boek van Pascale Naessens waarin ze haar fans laat kennismaken met het ketodieet. Pascale hoopt dat in deze periode meer mensen gezonde voeding ontdekken. Dat vertelt ze in Story.

“Ik merkte dat er veel verwarring bestaat over het ketogeen dieet”, vertelt Pascale Naessens in Story. “Veel mensen denken dat ze ketogeen eten, terwijl ze gewoon gematigd koolhydraatarm eten. In mijn boek leg ik uit waarin ‘keto’ verschilt van bijvoorbeeld mijn manier van eten. In beide gevallen draait het rond steeds minder koolhydraten eten, als reactie op onze overdadige westerse voeding.”

“Keto is veel strenger dan low carb (koolhydraatarm, red.). Het draait om heel weinig koolhydraten en veel vetten. Daarom raad ik aan om eerst de theorie erachter te lezen, bijvoorbeeld in mijn boek. Want het is zeker geen vrijblijvend dieet.”

“Ketokuur is vooral bedoeld voor mensen die willen afvallen maar geen resultaten boeken met gematigd koolhydraatarm eten. Tja, we reageren nu eenmaal allemaal verschillend op voeding. Het is zeker niet mijn bedoeling om deze nieuwe hype te promoten, ik wil alleen inzichten bieden.”

Zelf volgt Pascale het ketodieet niet strikt. “Ik vind keto te beperkt. Je moet veel lekkere dingen missen. Veel fruit- en groentesoorten zijn niet toegestaan omdat die veel koolhydraten bevatten. Het is ook mijn doel niet om te vermageren, ik kies gewoon voor écht eten: verse seizoensgebonden ingrediënten en zo weinig mogelijk geraffineerde producten.”

Tijdens deze lockdown kampen vele Belgen met coronakilo’s. Pascale heeft haar kilo’s onder controle gehouden door minder alcohol te drinken. “Ik heb wel veel gegeten omdat ik de voorgerechten, hoofdgerechten én desserten voor mijn nieuwe boek moest proeven. Maar ik ben geen gram aangekomen.”

“Als ik op de klassieke westerse manier zou eten – met brood, pasta en frieten – zou ik minstens een halve kilo per week aankomen. Mensen denken vaak: ik ben een bourgondiër, geef mij maar het goede leven. Wel, ik heb met verse voeding het goede leven ontdekt! Mijn hart bloedt als ik zie dat we volop aan het bakken zijn geslagen, van wafels tot pannenkoeken.”

“Ik zeg niet dat we niet meer mogen bakken, maar het kan anders. In mijn volgende boek reik ik gezonde desserts aan, zonder geraffineerde suikers. Deze periode waarin we vaker thuis zijn, is een uitgelezen kans om met gezonde voeding bezig te zijn. Als we ons immuunsysteem willen versterken, moéten we gezonder gaan leven. Er is een duidelijke link tussen zwaarlijvigheid en mensen die op intensieve zorgen belanden door het coronavirus.”