Eén heeft belangrijk nieuws over testopnames van Thuis: "Zo zijn ze verlopen"

door: PMN
Afbeelding bron: Eén
Deze week vonden er testopnames plaats van Thuis. Eén wil op die manier nagaan of het mogelijk is om nieuwe afleveringen op te nemen in tijden van corona.

De acteurs speelden een originele scène na maar dan met respect voor de afstandsregels. Om de afstand van 1,5 meter te behouden werd het scenario herschreven. De verhaallijn bleef wel dezelfde.

Veel mensen missen de dagelijkse afleveringen van Thuis. Die komen pas terug na de zomer. "Uiteraard willen wij de opnames zo snel mogelijk hervatten zodat Vlaanderen opnieuw kan genieten van zijn dagelijkse tv-afspraak op Eén. Maar de veiligheid van al onze medewerkers blijft onze grootste prioriteit en daarom hebben we gekozen om een testdag op poten te zetten", legt producer Hans Roggen uit. 

"We hebben de scenario’s van een uitgezonden aflevering herschreven zodat we de social distancing kunnen respecteren. We hebben ze opnieuw opgenomen met de acteurs in de setting zoals in de originele aflevering. Zo kunnen we in de praktijk zien op welke mogelijke hindernissen we stuiten wanneer we alle veiligheidsregels naleven bij de acteurs, maar ook bij alle mensen van het licht, het geluid, onze make-up-artiesten en iedereen die is betrokken bij het opnameproces. We willen via deze testopnames uitzoeken of we nog altijd ons zelfde Thuis-verhaal kunnen brengen ondanks de nieuwe setting waarbij acteurs op 1,5 meter van elkaar blijven.” 

Op de set zelf werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting medewerkers door het gebouw en de studio moeten wandelen zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. Alle ruimtes werden ook uitgerust met de nodige zeep en ontsmettingsgels. Waar 1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. Alle acteurs droegen ook een mondmasker op de set. Uiteraard werden die afgezet wanneer er opnames waren.
(Lees verder onder de foto)

Opvallend is dat er ook gewerkt werd met armbanden die uitgerust zijn met een alarm. Die zijn afkomstig van het Vlaams technologiebedrijf Rombit. Zij ontwikkelden een speciale armband voor social distancing: kom je te dicht bij een collega, dan krijg je een waarschuwing via een licht- en trilsignaal. Een waardevol hulpmiddel voor wie tijdens het werk de veilige afstand even uit het oog verliest.

"Na de lunch hebben we de technologie van Rombit letterlijk aan de lijven ondervonden.  Na een halve dag in de studio maakte deze innovatieve technologie ons opnieuw duidelijk wat anderhalve meter is.  Het hield ons allemaal bij de les. Social distancing is niet evident, en dit maakte die afstanden opnieuw letterlijk voelbaar. De armband trilde en gaf licht wanneer we in elkaars 'bubbel' kwamen", besluit producer Hans Roggen.

Tags thuis