Jo De Poorter erg kritisch voor koning Filip: “Dat zal hem voor de rest van zijn dagen blijven achtervolgen”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Aan het begin van de coronacrisis richtte koning Filip zich tot de Belgische bevolking met een speech. Koningshuiskenner en mediatrainer Jo De Poorter is niet te spreken over deze ‘coronatoespraak’. “Dit was de belangrijkste speech uit zijn carrière en hij heeft het verknoeid”, zegt De Poorter in Dag Allemaal.

“We leven in een moeilijke tijd en dus is het belangrijk om de juiste dingen te zeggen”, vindt Jo De Poorter. “De verantwoordelijkheid van koning Filip is gigantisch. Mensen verwachten veel van hem, dus had hij in z’n speech boven zichzelf moeten uitstijgen.”

Maar dat heeft onze koning niet gedaan. “Hij zag er vermoeid uit en gaf de indruk dat hij niet goed wist waar zijn toespraak naartoe ging. En dat voor wat mogelijk de belangrijkste speech uit zijn carrière was hé”, aldus De Poorter.

Ook inhoudelijk vond De Poorter deze speech geen hoogvlieger. “Het was een vage, nietszeggende tekst. Allesbehalve motiverend of inspirerend. Een collega van Het Nieuws heeft de boodschap drie keer moeten herbekijken om er toch iets van betekenis uit te halen.”

“Een slechte kersttoespraak is geen ramp. Maar in deze tijden is het wél belangrijk wat je zegt en hoe je het zegt. Ik zou hier normaal nooit zo over tekeergaan als dit niet zo’n belangrijk moment was.”

De Poorter legt echter de schuld niet bij de koning zelf. “Als de mensen die hem omringen niet goed genoeg zijn, dan moet er iemand anders komen die dit wél kan. Als dit maar het resultaat is – en ik ben voor alle duidelijkheid geen republikein – mag de omkadering van de koning niet zoveel kosten.”

Voor een communicatiespecialist was de speech pijnlijk om te aanschouwen. “Misschien hebben ze in Laken wel goede communicatiespecialisten, maar hadden ze net een snipperdag of zaten ze thuis met corona”, aldus De Poorter.

“Die generiek met oude beelden van het paleis, in plaats van de situatie te tonen zoals ze nu is, dat is gewoon slordigheid, luiheid… Alsof men de situatie niet belangrijk genoeg vond om iets nieuws te maken. Voor het imago van koning Filip doet dit geen deugd. Dit zal hem tot het einde van zijn dagen achtervolgen.”