Anuna De Wever kan het niet genoeg benadrukken: “Mensen beseffen het niet, maar wat er op ons afkomt, is verschrikkelijk”
Anuna De Wever kan het niet genoeg benadrukken: “Mensen beseffen het niet, maar wat er op ons afkomt, is verschrikkelijk”
Foto: Photonews

Youth For Climate bestaat bijna anderhalf jaar. Ook mede-oprichtster Anuna De Wever is het beu steeds dezelfde boodschap te moeten herhalen en niet serieus genomen te worden. Maar ze blijft strijdvaardig. “Opgeven is geen optie, omdat er geen alternatief is”, zegt Anuna deze week in Flair. De klimaatactiviste benadrukt nogmaals dat het niet vijf vóór, maar vijf ná twaalf is.

“Mensen beseffen het niet, maar wat er op ons afkomt, is verschrikkelijk”, aldus Anuna De Wever. “Wanneer Australië of het Amazoneregenwoud in de fik staat, is dat voor vele Europeanen een ver-van-mijn-bedshow. Maar het Amazonewoud is samen met de oceanen een van de belangrijkste longen op aarde. De miljarden bomen slaan CO2 op uit de atmosfeer en zetten die om in zuurstof.”

“Als het Amazonewoud straks volledig platgebrand is en alle oceanen vervuild, zal koolstofdioxide niet meer worden opgeslagen, waardoor de aarde zal opwarmen. Dat zal niet alleen een rechtstreeks effect hebben op het weer, maar ook op de mensen.”

“De rapporten van het IPCC en de VN voorspellen miljoenen klimaatvluchtelingen en zelfs -doden. Er sterven nu al jaarlijks duizenden mensen aan de klimaatopwarming en dat zal er niet op beteren als we niet snel in actie komen. De klimaatcrisis is dus evengoed een mensenrechtencrisis.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.