Steven Van Gucht waarschuwt ons allemaal: “Als dat gebeurt, gaan we naar een nieuwe lockdown”
PMN
Steven Van Gucht waarschuwt ons allemaal: “Als dat gebeurt, gaan we naar een nieuwe lockdown”
Foto: Photonews

Allicht gaan we binnenkort naar een versoepeling van de maatregelen. Viroloog Steven Van Gucht houdt wel de vinger aan de pols.

“Het overgrote deel van de Belgische bevolking heeft geen immuniteit. We moeten daar rekening mee houden naar de toekomst”, zei Steven Van Gucht op de dagelijkse persconferentie. “Het potentieel op nieuwe uitbraken is daardoor nog altijd zeer hoog.”

“De bezettingsgraad van intensieve zorgen is belangrijk. Het is cruciaal dat mensen die kritiek zijn een gepaste behandeling krijgen. Dat is nu onze hoofddoelstelling en dat is ook zo in de toekomst.”

“Naarmate er meer patiënten kwamen, kwam er ook meer capaciteit in de ziekenhuizen. Nu begint men dat wat af te bouwen omdat er minder nood is. Het blijft wel belangrijk dat we naar de toekomst toe elk moment weer die capaciteit kunnen verhogen.”

Nieuwe lockdown
“De cijfers evolueren in functie van tijd. We kunnen niet voorspellen wanneer we een bepaalde drempel gaan halen. Mensen vragen een bepaalde datum om bepaalde dingen los te maken. We zullen daar een evenwicht in moeten vinden. Heel belangrijk is ook dat we bij de minste stijging weer kunnen ingrijpen.”

Het is niet uitgesloten dat er na deze een nieuwe lockdown aankomt. “Het virus is nog actief in ons land. We kunnen de maatregelen alleen maar versoepelen mits een aantal voorzorgen. We gaan dingen opnieuw doen, maar wel op een ander manier. Als we te snel en te drastisch de maatregelen loslaten, steven we af op een nieuwe lockdown. Dat is heel duidelijk", besluit Van Gucht.

Volg ons nu ook op Instagram!

Meer nieuws

Meer nieuws

.