Frank Deboosere kijkt al vooruit: “Zo’n zomer staat ons dit jaar te wachten"
PMN
Frank Deboosere kijkt al vooruit: “Zo’n zomer staat ons dit jaar te wachten"
Foto: Photonews

De voorbije week was een heel mooie week op het gebied van weer. De zon kregen we overvloedig te zien en de temperaturen waren heel aangenaam.

Vandaag en morgen krijgen we even een dipje, maar in de tweede helft van de week is er weer zon en temperaturen van rond de 20 graden. Heel fijn, maar weerman Frank Deboosere uit toch zijn bedenkingen.

“Begin maart 2020 zag het er nog naar uit dat we waren begonnen aan een langzame inhaalbeweging om de grote droogte van de voorbije jaren ongedaan te maken”, luidt het.

“Maar het teveel aan water is ondertussen al helemaal verdampt. Op 13 maart 2020 viel er in Ukkel nog 0,7 mm regen. Dan volgde een droge week. Op 20 maart 2020 gingen de hemelsluizen in Ukkel nog even open, goed voor 3,9 mm. Daarna was het gedaan."

"De voorbije 31 dagen scheen de zon meer dan 258 uur. Het waren dikwijls dagen met een erg lage luchtvochtigheid. En dus komen we stilaan weer in de problemen met het grondwater.”

Maatregelen nemen
“De situatie is nog niet zo erg als in april 2019. Maar de meeste computermodellen geven voor de tweede helft van april 2020 niet veel neerslag. En dus is het goed mogelijk dat we opnieuw evolueren naar een zeer warme zomer.”

“Want bij een droge bodem moet de energie van het zonlicht niet gebruikt worden om te verdampen, want er valt niks meer te verdampen. Al die energie kan dus meteen gebruikt worden om het kwik de hoogte in te jagen.”

“Vlaanderen is per hoofd van de bevolking één van de droogste regio's van Europa. Toch blijven we morsen met kostbaar water. Drinkwater. Zowat alle experts zijn het er over eens: we moeten tijdig maatregelen nemen om voorbereid te zijn op grote droogte.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.