Viroloog Steven Van Gucht legt uit: "Met deze maatregelen kunnen we terug naar een relatief normaal leven gaan"
PMN
Viroloog Steven Van Gucht legt uit: "Met deze maatregelen kunnen we terug naar een relatief normaal leven gaan"
Foto: Photonews

Woensdag zit de Nationale Veiligheidsraad weer samen. De verwachting is dat ze de maatregelen gaan verlengen tot begin mei.

Veel mensen hopen snel te kunnen terugkeren naar het normale leven, maar dat zal niet voor het eerst zijn. "Hoe langer we wachten en hoe minder besmette mensen rondlopen, hoe gemakkelijker we weer naar de containmentfase kunnen gaan. Dan kunnen we alle mensen met symptomen isoleren en testen", legt viroloog Steven Van Gucht uit in De Tijd. 

"We kijken met wie ze contact hebben gehad en ook die mensen testen en isoleren we indien nodig. Technologie kan ons daarbij helpen. Als we die contacten via een app kunnen traceren, kunnen we veel tijd winnen. Op die manier kunnen we behoorlijk snel terugkeren naar een relatief normaal leven, maar zoals voordien zal het niet worden vooraleer er een vaccin is. En dat duurt minstens nog een jaar."

Mondmaskers op werk
Van Gucht legt ook nog uit wat ons te wachten staat. "In winkels zullen we het systeem zoals in de grootwarenhuizen toepassen, waarbij niet te veel mensen binnen mogen. Voor het werk moeten we naar aanpassingen kijken en naar het al dan niet gebruiken van mondmaskers."

"Som­mige dingen zullen we de komende tijd niet meer kunnen doen. Massabijeenkomsten bijvoorbeeld, want dat kunnen ­momenten van superverspreiding zijn. Reizen zal allicht wel kunnen, maar onder voorwaarden. Wie terugkomt van een land waar het virus nog aanwezig is, moeten we testen of vragen twee weken thuis te blijven. Zomaar België binnenkomen zal lang niet mogelijk zijn."

Volg ons nu ook Instagram!

Meer nieuws

Meer nieuws

.