Woede in Verenigd Koninkrijk na coronatest van prins Charles: “En dat terwijl dat jongetje nog een test werd geweigerd”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Woensdag werd het nieuws bekend dat prins Charles positief getest heeft op het coronavirus. Ook zijn vrouw Camilla werd getest. En daar zijn de Britten niet over te spreken.

Er is een tekort aan testen, waardoor werd beslist dat enkel mensen die nood hebben aan een ziekenhuisopname nog getest worden. Wie actief is in de zorg  of wie slechts lichte symptomen vertoont, wordt niet meer getest. De NHS wordt er daarom van beschuldigd de royals een voorkeursbehandeling te geven.

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat Charles getest is en dat het voorlopig goed met hem gaat. Maar ik hoop dat onze zorgmedewerkers binnen de NHS met dezelfde promptheid zo’n test mogen ondergaan als zij zich zorgen maken”, klinkt het op Twitter.

“Toch vreemd dat Charles slechts ‘lichte symptomen’ had, maar op één of andere manier toch in aanmerking kwam?” Zijn vrouw Camilla heeft ook een test ondergaan, ook al zou zij geen symptomen hebben. De situatie zorgt voor heel wat ophef in het Verenigd Koninkrijk. Op sociale media, maar ook politici en beroemdheden uiten kritiek op de voorkeursbehandeling die de royals zouden gekregen hebben.

Joan McAlpine, een Schotse politica, is er niet over te spreken. “Ik wens Charles het allerbeste toe, maar kunnen we ons even afvragen hoe hij aan de test kwam? De mensen bij de NHS leven blijkbaar hun eigen regels niet na. En dat terwijl mijn neefje, die lijdt aan astma en gevoelig is voor ontstekingen in de borstkast, deze week nog een test werd geweigerd.”

Het hoofd van de Schotse volksgezondheid beweert echter dat er geldige redenen waren voor een test. “Ze zijn getest voor klinische redenen en ze voldeden wél aan de criteria voor een test”, luidt het. Haar verklaring spreekt echter de informatie van het koningshuis tegen: “Charles maakt het goed en Camilla is nog niet ziek”, klinkt het daar.