James Cooke krijgt hartverscheurend nieuws te horen: “Dat is miserie”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
James Cooke is onlangs, na twintig jaar, gestopt met roken. Donderdag vertelde hij in ‘Vandaag’ waarom hij besloot om radicaal te kappen met de sigaretten.

“Ik ben begonnen met roken op mijn vijftiende”, zegt James Cooke in ‘Vandaag’. “Mijn zusje rookte en ze dacht: hij gaat dat niet vertellen thuis als hij zelf ook rookt. Al hebben ze het thuis wel snel gemerkt. De eerste keer rookten we in een boom, maar ik werd ongemakkelijk en viel uit de boom. Dan kon ik thuis gaan uitleggen waarom ik zo gehavend was.”

James is ondertussen al 123 dagen gestopt. “Ik houd het echt goed bij, ja. Je moet jezelf toch een boost geven hé. Maar de goesting is totaal niet weg, dat komt op bepaalde momenten terug. Ik ken iemand die al vijf jaar gestopt is, en die had nog altijd goesting.”

Hij heeft een heel goede reden om de sigaretten voortaan af te zweren. “Elk jaar bezoek ik ziekenhuizen, en daarnaast ben ik bezig met het programma ‘Leef’, waarin we de laatste wensen van terminale mensen meemaken. Op de palliatieve afdeling kwam ik een man tegen die eigenlijk op pensioen zou gaan. Hij zei: ‘Ik ging net beginnen genieten. Ik heb mijn hele leven alleen gewerkt en gerookt, en dat tweede heeft me nu de das omgedaan. Elke sigaret waar je nu van gaat genieten, gaat niet opwegen tegen de miserie die ik nu meemaak.’ Ik heb mijn pakje opgerookt en ben daarna gestopt. Cold turkey.”