Afscheid van ‘De Kotmadam’ valt Katrien Devos zwaar: “Sinds de dood van Odilon is de reeks nooit meer hetzelfde geweest”
Afscheid van ‘De Kotmadam’ valt Katrien Devos zwaar: “Sinds de dood van Odilon is de reeks nooit meer hetzelfde geweest”
Foto: Medialaan

Met 25 seizoenen en dertig jaar op de teller is 'De Kotmadam' de langstlopende komische reeks in Vlaanderen. Maar daar komt nu een einde aan. Gisteren werd de - althans voorlopig - laatste scène gedraaid van de reeks met Katrien Devos (68) in de hoofdrol. In Het Nieuwsblad reageert de actrice op het afscheid.

“Ik dacht: ik overleef die laatste draaidag wel vlotjes. De emotionele scènes waren eerder al ingeblikt, maar op het einde heb ik het dan toch niet droog gehouden”, reageert Katrien Devos in Het Nieuwsblad.

Voor de laatste afleveringen werd er een bijzonder lid aan de cast toegevoegd: Alice Toen, inmiddels 95 jaar jong, speelt de moeder van Jeanne. En ze draafde ook op in Katriens laatste scène. “Voor mij is ze de koningin van de acteurs en actrices in Vlaanderen”, zegt Devos. “Ze kent beter haar tekst dan wie ook. Ze durft zelfs de regisseur tegen te spreken.”

Iconisch voor kotmadam Jeanne was niet alleen de snoepwinkel, maar ook haar bloemenkleedjes. “Waar ik best fan van was. Ik baseerde me voor die look op m'n mama en twee tantes. Ik koester die kledij. Dat zijn outfits uit de jaren 70 en 80.”

In 2012 overleed acteur en Kotmadam-boegbeeld Odilon Mortier. “De reeks is nooit meer hetzelfde geweest sinds zijn dood”, zegt Devos. “Hij had dan wel dezelfde naam als het personage, maar in realiteit was hij een compleet ander man. Mensen dachten dat ze hem voor de gek konden houden, maar niks was minder waar. Ik ben iemand die over elke scène op voorhand nadenkt hoe die te spelen. Odilon was net het tegenovergestelde. Die zag pas in de studio wat er wel en niet kon. Hij kende z'n tekst nooit honderd procent. Maar eens de camera's liep rolden de woorden eruit.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.