Voor Valerie De Booser breekt er een moeilijke periode aan: “Dit gaat zwaar worden en kan heel lang duren”
Voor Valerie De Booser breekt er een moeilijke periode aan: “Dit gaat zwaar worden en kan heel lang duren”
Foto: Photonews

Zoals Valerie De Booser rond je 40ste een nieuwe start moeten maken, het is niet evident. Maar lifecoach Patsy Vanleeuwe ziet het wel vaker gebeuren. In Story geeft ze Valerie en haar ‘lotgenoten’ enkele tips.

Haar verhuizing van het Mechelse naar het Gentse en de verkoop van haar kledingwinkel zijn maar net achter de rug, en nu is dus ook haar sprookjeshuwelijk met Koen Wauters voorbij. Voor Valerie De Booser breekt een periode aan vol uitdagingen. Een nieuwe weg inslaan terwijl je net de kaap van veertig hebt gerond, veel vrouwen kunnen erover meespreken.

Kantelmoment

Rond je veertigste opnieuw (moeten) beginnen, lifecoach Patsy Vanleeuwe ziet het vaker gebeuren. In Story geeft ze Valerie belangrijk advies. “Het is een kantelmoment, waarop veel mensen zich afvragen of hun job of relatie nog wel bij hen past. Hun leven is rustiger, de kinderen zijn groter, de carrière is uitgezet maar er wacht nog een hele toekomst. En dan beginnen mensen te twijfelen over hun keuzes. Wie beslist om een nieuwe weg in te slaan, houdt best rekening met drie pijlers, samen het fundament voor een goede start.”

Die drie pijlers zijn: ‘Het rouwproces toelaten’, ‘jezelf terugvinden’ en ten derde ‘je leven heropbouwen’. “De drie pijlers lopen door elkaar, maar in het begin zal het rouwproces de overhand hebben. Om je verdriet echt te doorleven, gaan er minstens vier seizoenen over. De tijd om alles ‘een eerste keer zonder partner’ tegen te komen. Ook nadien ga je bij momenten terug gekatapulteerd worden naar herinneringen aan die afgesprongen relatie.”

Gaandeweg zakt de emotionele lading. En dan gaat het positieve overheersen, aldus Patsy Vanleeuwe. “Wie zijn leven in eigen handen durft te nemen, heeft later minder last van spijt. Zijn die durvers altijd gelukkiger? Ja en nee. Zelfleiderschap geeft je een voldaan gevoel. De keerzijde? Het leven wordt er niet noodzakelijker gemakkelijker op. Een samengesteld gezin zit altijd wat complexer in elkaar dan een klassiek kerngezin."

Het alternatief is berusten in een ongelukkige situatie. “Maar dat blijft vaak niet ongestraft. Zulke mensen maken meer kans op een burn-out, depressie of andere stressgerelateerde ziekte. En om met een positieve noot te eindigen: zo’n nieuwe stap brengt je dichter bij jezelf.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.