Eerste sneeuw dwarrelt in Vlaanderen, David Dehenauw: “Het is geen echte sneeuw, maar wel dit”
Eerste sneeuw dwarrelt in Vlaanderen, David Dehenauw: “Het is geen echte sneeuw, maar wel dit”
Foto: Photonews

Voor de eerste keer deze winter heeft het gesneeuwd in Vlaanderen. Onder meer in Mol in de Kempen en Sint-Truiden (Limburg) zijn straten bedekt onder een dun wit laagje. Maar het gaat wellicht om industriesneeuw, veroorzaakt door luchtvervuiling.

Het KMI had voor vandaag gee sneeuw voorspeld. Volgens de Limburgse weerman Ruben Weytjens gaat het om ‘industriesneeuw’. “Dit is sneeuw als gevolg van de luchtvervuiling”, zegt hij. “Normale sneeuw ontstaat hoog in de wolken. Deze sneeuw ontstaat in de mist laag boven het aardoppervlak. Zeer lokaal, waar de lucht het sterkst vervuild is en er zich dankzij de negatieve temperaturen ijskristallen vormen rond de uitgestoten stofdeeltjes.”

Ook KMI-weerman David Dehenauw zegt dat het om uitgekristalliseerde mist gaat. “Mist bestaat uit druppeltjes”, legt hij uit. “Hoe dichter de mist, hoe langer die blijft hangen en de druppeltjes de tijd krijgen om te fusioneren. Door de koude temperaturen bevriezen ze, gaan dus zwaarder wegen en dwarrelen zoals sneeuw naar beneden.”

Volgens weerman Frank Dubocage is de industriesneeuw gevormd in het Ruhrgebied in Duitsland. “Er staat een beetje wind uit noordelijke richting, vanuit Duitsland”, zegt hij. “Daardoor kan die lucht uit Duitsland tot in Limburg geraken.”

Ook Dehenauw sluit niet uit dat luchtvervuiling een rol speelt. “Maar dat moet dan heel lokaal zijn, aangezien er bijna geen wind is. Kaarten die de concentratie van het fijn stof in de lucht weergeven, doen alleszins niet vermoeden dat vandaag meer luchtvervuiling is op plaatsen waar de sneeuw is gevallen.

Meer nieuws

Meer nieuws

.