Emotionele prins Harry reageert voor het eerst op breuk met het koningshuis: "Daarom hadden we geen andere keuze"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Britse prins Harry (35) heeft voor het eerst openlijk gereageerd op zijn breuk met het koningshuis. Hij deed dat in een emotionele speech voor een liefdadigheidsinstelling in Londen. De hertog van Sussex had het gevoel geen andere keus te hebben dan een stap terug te doen binnen de koninklijke familie.

In zijn toespraak wees prins Harry met beschuldigende vinger naar de media. “Want ik wil dat je de waarheid van mij hoort, niet als prins of als hertog, maar als Harry, dezelfde persoon die de meeste van jullie de afgelopen 35 jaar hebben zien opgroeien”, klonk het.

Rustiger leven

“Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we enthousiast en hoopvol en we waren hier om te dienen. Onze hoop was dat we de koningin, de Gemenebest en mijn militaire verenigingen konden blijven dienen zonder publieke financiering. Dat was helaas niet mogelijk”, vertelde de prins.

“Ik heb dit geaccepteerd, wetende dat het niet verandert wie ik ben of hoe toegewijd ik ben. Maar ik hoop dat het jullie helpt om te begrijpen waar het op uitgedraaid is, dat ik afstand zou doen van alles dat ik ooit gekend heb om een stap voorwaarts te doen naar wat ik hoop een rustiger leven kan zijn.”

“Wat ik jullie wil duidelijk maken is dat we zeker niet weglopen en al helemaal niet van jullie weglopen”, zei hij tegen de toehoorders. “Het Verenigd Koninkrijk is mijn thuis en een plaats waar ik van houd. Dat zal nooit veranderen.”

Geen andere optie

Harry gaf ook aan de beslissing om een stap terug te doen niet lichtvaardig te hebben genomen. “We hebben er maanden over gepraat na zoveel jaren van uitdagingen. Ik weet dat ik het niet altijd bij het rechte eind heb, maar wat dit betreft was er geen andere optie”, aldus Harry, die zegt bij Meghan “de liefde en het geluk te hebben gevonden waar hij altijd op gehoopt had in zijn leven.”

Harry en Meghan zullen “een leven van dienstbaarheid” blijven leiden, aldus de prins in zijn toespraak, waarin hij de koningin en de rest van zijn familie bedankt voor hun steun. “Ik zal dezelfde man blijven die van zijn land houdt en zijn leven wijdt aan het ondersteunen van de doelen, liefdadigheidsinstellingen en militaire gemeenschappen die zo belangrijk voor me zijn.”