Vorstenpaar beantwoordt brief van 11-jarig meisje dat wel erg bijzondere wens heeft: "Ik wil de familie uitbreiden"
Vorstenpaar beantwoordt brief van 11-jarig meisje dat wel erg bijzondere wens heeft: "Ik wil de familie uitbreiden"
Foto: Photonews

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een opmerkelijke brief ontvangen van een 11-jarig meisje uit Kiev in Ukraïne. Daarin biedt ze een zelfgemaakt standbeeld van een kat aan om naast Manneken Pis in Brussel te zetten. Volgens de kranten van Sudpresse kreeg het meisje ook een antwoord van het vorstenpaar.

In de herfst kwam op het koninklijk paleis in Laken een bijzondere brief toe van de 11-jarige Ksenia Zbyshko uit Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. “Laat me toe om u te feliciteren met koningsdag”, schreef Ksenia. “Omdat het de 400ste verjaardag van Manneken Pis is, wil ik van die kans gebruikmaken om u een standbeeld voor te stellen dat ik onlangs zelf gemaakt heb.” Het gaat om een standbeeld van een kat, die het meisje Chat Pis genoemd heeft. “Mijn doel is om de traditie van Jérôme Duquesnoy in 1619 voort te zetten en de familie uit te breiden.”

Twee jaar geleden was de Oekraïense met haar familie in Antwerpen om er haar verjaardag te vieren. “Op 25 juni 2017 heb ik een tentoonstelling bijgewoond en daar is het idee van Chat Pis gegroeid. Jullie hebben al Manneken Pis, Jeanneke Pis en Zinneke Pis. Volgens mij zou mijn kat een goede toevoeging zijn voor de familie.”

“Maar ik zou ook al blij zijn als u gewoon zou zeggen dat u tevreden bent met mijn voorstel”, schrijft Ksenia nog. “En als veel kinderen en volwassenen op een dag kunnen zien wat een jong meisje dat verliefd is geworden op België gemaakt heeft.”

Ksenia kreeg ook antwoord vanuit het paleis. Ze ontving een brief van Chantal Cooremans, die voor de koning werkt. “De koning en de koningin van België hebben me gevraagd u op te hoogte te brengen van de ontvangst van uw brief”, staat daarin. “Ik heb de eer u ervan te informeren dat uw verzoek is overgemaakt aan de burgemeester van de stad Brussel. De koning en de koningin feliciteren u met uw interesse in kunst en wensen u veel succes met uw project.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.