Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx maakt zich angstaanjagende bedenking over zijn job: “Dat wil ik in die gruwel voorkomen”
PMN
Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx maakt zich angstaanjagende bedenking over zijn job: “Dat wil ik in die gruwel voorkomen”
Foto: Photonews

Rudi Vranckx zijn job is niet zonder gevaar. Hij reist de wereld rond en brengt verslag uit van oorlogsgebieden.

Rudi Vranckx is net zestig geworden. “Ik voel de jaren doorwegen”, zegt hij in Dag Allemaal. “Ik loop minder snel en mjn mechaniek is wat gesloopt door jaren op een dun matje op de grond te hebben geslapen. Ik troost me dan met de gedachte dat topvoetballers zich wellicht op hun 35ste al zo geradbraakt voelen.”

“Ik ben al dertig jaar oorlogsverslaggever. Syrië heb ik al tien keer bezocht en Irak zelfs dertig. De frontlinie is bij wijze van spreken mijn thuis. Toch twijfel ik nog steeds aan het effect van wat ik doe. Via de media en het internet heeft iedereen toegang tot een eindeloze stroom aan beelden en informatie over alle conflicten in de wereld.” 

“Maar komt dat nog binnen en staan we daar nog bij stil? Of worden mensen het moe en denken ze dan cynisch: ‘Weer een oorlog.’ Of: ‘Weer een bomaanslag met tien doden?’ Ik worstel daar steeds meer mee. Ik wil voorkomen dat ik immuun word voor de gruwel van de oorlog. Of cynisch."

Meer nieuws

Meer nieuws

.