Frank Deboosere wijst ons allemaal met de vinger: “Daar moeten we dringend veel zuiniger mee gaan omspringen”
Frank Deboosere wijst ons allemaal met de vinger: “Daar moeten we dringend veel zuiniger mee gaan omspringen”
Foto: Photonews

We hebben allemaal het gevoel dat het de laatste maanden veel heeft geregend. Dus zal het wel loslopen met het grondwaterpeil, denken we dan al snel. Op Radio 2 gaf Frank Deboosere tekst en uitleg.

"Het heeft nog altijd niet genoeg geregend om het lage grondwaterpeil op te krikken," zegt weerman Frank Deboosere. "Het historische tekort van de voorbije droge lentes en zomers is nog niet weggewerkt. Het heeft wel wat extra geregend, maar het grote tekort is niet weggewerkt. In 2018 hadden we drie maanden neerslag te weinig, in 2019 een hele maand. Dat haal je niet zomaar in. We zijn er nog niet!"

"Het duurt erg lang voor water bij ons in de ondergrond zakt. Vlaanderen is heel verhard en zodra je wat dieper graaft, stuit je op een keiharde en droge onderlaag. Tot daar is het water nog niet doorgesijpeld. In West-Vlaanderen gaat er door dat weinige grondwater misschien ook wel zilt zeewater binnensijpelen en dat is niet goed."

"Wij verbruiken veel te veel water," zegt Frank Deboosere. "Rechtstreeks verbruikt elke Vlaming ongeveer 114 liter per dag. Dat is veel, maar niet zo héél veel. Maar onze 'waterafdruk' per dag is een flink pak hoger, maar liefst 7400 liter per persoon per dag!"

"Dat komt omdat je bijvoorbeeld ook een blikje cola moet meetellen in je waterverbruik. De suikers in je cola komen uit suikerriet en dat riet heeft water nodig om te groeien. Eén cola heeft daardoor meer dan 300 liter water nodig als het wordt gemaakt. We moeten dus erg zorgvuldig omspringen met ons kostbare water!”

Meer nieuws

Meer nieuws

.