Koning Boudewijn wou het absoluut niet zien gebeuren: “Deze drastische maatregel trof hij om te voorkomen dat prins Laurent ooit koning zou worden”

Met Victoria (42) in Zweden, Amalia (16) in Nederland, Leonor (14) in Spanje en uiteraard Elisabeth (18) bij ons, staan er meer vrouwen dan ooit tevoren klaar om een koningskroon te dragen. Na duizenden jaren van mannelijke overheersing breekt eindelijk het tijdperk eeuw van vorstinnen aan.

In zowat elke monarchie werden vrouwen lange tijd uitgesloten voor de kroon. België was geen uitzondering op dat vlak. Bij ons behield de Salische Wet lange tijd de troon voor aan mannen, maar daar werd in 1991 komaf mee gemaakt.

Niet omdat men vond dat deze vorm van discriminatie niet meer van deze tijd was. Nee, wijlen koning Boudewijn wilde vooral vermijden dat prins Laurent koning zou worden mocht Filip iets overkomen. Via het afschaffen van de Salische Wet belandde prinses Astrid op de reservebank. Koning Boudewijn liet de wet afschaffen om de verkeerde redenen, maar hij effende zo wel het pad voor kroonprinses Elisabeth.

Als koning Filip het voorbeeld van zijn vader Albert volgt en de troon doorgeeft voor hij 80 is, legt Elisabeth de grondwettelijke eed af in 2039. Na meer dan 200 jaar mannelijke overheersing zal België dan eindelijk een vrouwelijk staatshoofd hebben en begint ook voor ons de eeuw van de vorstinnen.

Meer nieuws

Meer nieuws

.