Het frustreert Anuna De Wever mateloos: “Verschrikkelijk wat er met mijn leven gebeurt"

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Anuna De Wever is onderweg naar huis. Na drie maanden in Zuid-Amerika is ze aan de terugtocht naar Europa begonnen en over twee weken zou ze in de haven van het Franse Duinkerke moeten aankomen.

Het klimaatjaar 2019 noemt in Het Nieuwsblad “een eyeopener”. Het heeft haar geloof in de klimaatbeweging en de boodschap die ze wil brengen alleen maar versterkt.

“We hebben altijd de keuzes gemaakt waarvan we dachten dat die op dat moment de juiste waren. We hadden ook geen voorbeeld. Een fout die Youth for Climate heeft gemaakt is nog te weinig informeren over de klimaatcrisis. Daar wil ik me nu voor inzetten”, verduidelijkt De Wever.

“Ik ben me ook veel bewuster geworden van de ernst van de klimaatcrisis”, gaat ze verder. “Toen ik ermee begon was ik nog niet in paniek. Dat ben ik nu wel. Nu is alles wat ik doe in mijn leven gelinkt aan de klimaatcrisis. Het heeft heel mijn leven overgenomen.”

De strijd heeft ook een keerzijde. “Ik ben een BV geworden en dat verandert wel je leven”, legt ze uit. “In de spotlights staan met mijn privéleven vind ik verschrikkelijk. Net doordat het afleidt van de klimaatcrisis."

"Het is een constant gevecht om te zeggen dat het niet over mij gaat, maar over het klimaat. Dat is irritant. Er staat altijd “ Anuna De Wever heeft gezegd” of “ Anuna De Wever vindt dat”, maar ik spreek in naam van YFC”, is De Wever duidelijk.