Zorgwekkend nieuws over Helmut Lotti: “Dit is niet te onderschatten, hij heeft het écht moeilijk”
Zorgwekkend nieuws over Helmut Lotti: “Dit is niet te onderschatten, hij heeft het écht moeilijk”
Foto: Photonews

Nu hij 50 is geworden, krijgt Helmut Lotti steeds meer inzicht in wie hij echt is. De zanger onthulde onlangs dat er autisme bij hem werd vastgesteld. “Die diagnose zal wel een opluchting zijn”, zegt expert Herbert Roeyers in Dag Allemaal.

“Zulke diagnoses op latere leeftijd zijn niet echt zeldzaam”, weet autisme-expert Herbert Roeyers in Dag Allemaal. “Zeker voor iemand van Helmuts generatie. Toen hij kind was, was er heel weinig bekend over autisme. Er zijn toen heel wat mensen, zeg maar, door de mazen van het net geglipt. Autisme opsporen bij mensen met een normale begaafdheid is allesbehalve evident.”

“Op zich ben je met de diagnose weinig”, aldus professor Roeyers nog. “Zo is er geen medicijn tegen autisme. De diagnose kan vooral helpen om niet langer je heil te zoeken in andere therapieën. En het lucht ook wel op, eindelijk weten waarom je je gedraagt zoals je doet. Of waarom je keer op keer moeite hebt om een relatie in stand te houden.”

Voor wie zich denkt te herkennen in bepaalde typische aspecten van autisme, heeft de professor nog een tip. “Ik huiver van mensen die zeggen dat ze ‘een beetje autistisch’ zijn”, zegt hij. “Mensen met autisme hebben problemen met sociale contacten én hebben weerstand tegen veranderingen. Die combinatie maakt dat zij het dikwijls écht wel moeilijk hebben om zich staande te houden. Onderschat het dus niet.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.