Koning Willem-Alexander waarschuwt Nederlanders in kersttoespraak: “Dit mag geen obsessie worden”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft dit jaar een ietwat filosofisch getinte kersttoespraak gehouden. Hij richtte zich daarbij in het bijzonder tot jongere Nederlanders.

“Streven naar geluk is mooi, maar mag geen obsessie worden”, dat zei de Nederlandse koning Willem-Alexander dit jaar in zijn kersttoespraak vanuit de hal van het gerenoveerde paleis. De koning richtte zich in zijn zevende kersttoespraak tot jongere Nederlanders, waarbij hij benadrukte dat het leven niet altijd leuk is.

“Ook verdriet mag er zijn. Ook twijfels en gevoelens van eenzaamheid mogen er zijn. Ook mislukkingen en tegenslagen horen bij het leven”, aldus de koning. “In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen, en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen.”

Hij noemde de invloed van sociale media op het leven van jongeren niet, maar hij leek er wel naar te verwijzen: “Niemand is perfect, gelukkig maar. Trek het je niet aan als het tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.’’

“Als we nagaan wat ons het meest gelukkig maakt, dan geeft bijna iedereen hetzelfde antwoord: de mensen om me heen. Familie en vrienden, maar ook mensen die je misschien nauwelijks kent en die gewoon aardig tegen je zijn”, vervolgt hij. “Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven.”