Royaltywatcher fronst zijn wenkbrauwen bij kersttoespraak van koning Filip: "Belangrijk thema, maar hij heeft er nauwelijks woorden aan vuil gemaakt"
Royaltywatcher fronst zijn wenkbrauwen bij kersttoespraak van koning Filip: "Belangrijk thema, maar hij heeft er nauwelijks woorden aan vuil gemaakt"
Foto: Photonews

Koning Filip heeft vandaag zijn jaarlijkse kersttoespraak gehouden. Er is royaltywatcher Wim Dehandschutter iets opmerkelijks opgevallen over de toespraak.

België mag dan de ergste politieke crisis in jaren doormaken, koning Filip heeft er in zijn traditionele kersttoespraak nauwelijks woorden aan vuil gemaakt. Hij roept de politici wel op dringend werk te maken van de vorming van een volwaardige federale regering, maar bleef al bij al toch opvallend mild na de aanslepende onderhandelingen.

We zitten al meer dan een jaar zonder volwaardige regering. De politieke impasse verlamt België. Toch duurt het tot ver in de tweede helft van zijn kersttoespraak, voordat koning Filip erover begint. En dan nog. Hij maakt er slechts twee zinnen aan vuil.

Filip zegt letterlijk: “Het is wel van wezenlijk belang dat zo snel mogelijk een volwaardige federale regering wordt gevormd, die evenwichtige beslissingen kan nemen, die eensgezind en standvastig worden gedragen. Dat is wat wij nu allemaal verwachten.”

Ook vorig jaar liet hij zich opvallend kort uit over de politieke crisis. Twee zinnetjes, ook toen achterin zijn kerstboodschap: meer aandacht besteedde hij er niet aan. Hij riep daarna wel de politici op tot verantwoordelijkheidszin.

Maakte koning Filip zich er niet te snel vanaf? Was het niet magertjes om de zwaarste politieke crisis sinds 2010-2011 af te haspelen in twee zinnetjes? Neen, zeiden bronnen uit het paleis vorig jaar, en dat is nog steeds zo.

Het is zelfs ongebruikelijk dat de koning met zijn kerstboodschap de politieke realiteit in ons land aanstipt. Hij mag volgens de grondwet zijn mening niet geven. Maar het zou ook vreemd zijn als hij de crisis zou verzwijgen. Er zijn politieke spanningen en die kaart hij logischerwijze aan, zonder uit zijn neutrale rol te vallen.

Meer nieuws

Meer nieuws

.