James Cooke maakt confronterend nieuw programma voor VIER: “De dood staat ons allemaal te wachten”

bron: HLN/Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
James Cooke zal binnenkort te zien zijn in een nieuw programma. Met een nieuwe docureeks voor VIER, wil hij sterven bespreekbaar maken. In het programma komt hij in contact met terminale mensen die de dood recht in de ogen kijken. “De dood staat ons allemaal te wachten”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

Het programma krijgt de positieve titel ‘Leef!’ omdat het ondanks het beladen onderwerp geen beladen programma zal zijn. “Zo willen we aantonen dat je het thema ook anders kunt benaderen”, klinkt het.

James zal een week inwonen bij de mensen die hij volgt. Bij ‘Gert Late Night’ heeft de presentator immers gemerkt dat mensen dan sneller ontdooien. “Het maakt een wereld van verschil als je samen opstaat en gaat slapen.” In het programma zal James ook proberen om de onvervulde wensen van de terminale mensen te vervullen. “We gaan proberen om hun dromen waar te maken.”

En ja, dat zal aan hem blijven kleven, weet Cooke. “Ik gaf vroeger les in het bijzonder onderwijs, aan kinderen die vaak een karakterstoornis hadden en een heel moeilijke thuissituatie. Ik stond daarmee op en ging daarmee slapen, ik ging eraan kapot. Dat zal nu niet anders zijn. Ik laat me dus goed begeleiden. Er zal ook steeds een psycholoog beschikbaar zijn, voor het geval ik daar nood aan heb.”