Joyce De Troch bedolven onder kritiek na ‘Zwarte Piet’-foto

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Instagram
Joyce De Troch is een grote voorstander van de Zwarte Piet-traditie, dat liet ze eerder al weten via haar sociale media. Die moet voor haar echt helemaal zwart blijven. Vandaag postte ze ook een foto van zichzelf met zwarte make-up. Dat schoot bij vele volgers toch in het verkeerde keelgat. “Hoe marginaal kan je zijn?”, klinkt het.

“Kinderen geven niks om de kleur van Zwarte Piet”, merkt iemand op. “Je kan verkleed komen als mango en de kindjes zullen nog altijd blij zijn, zo lang je maar cadeautjes bijhebt.” En ook: “Ik begrijp echt niet dat je, als je een beetje ingelezen bent in de materie, of een béétje rond je kijkt, niet beseft hoe fout dit is.”

“Hey Joyce, de vorige eeuw hangt hier aan de lijn, die hadden namelijk heel graag hun #blackface teruggehad! Bel jij ze even terug?”, schrijft iemand anders. Blackface is een veelbesproken fenomeen waarbij blanke mensen zichzelf zwart schilderen om zwarte mensen uit te beelden, vaak als karikatuur. Het wordt gezien als racistisch. De hashtag #blackface komt verschillende keren terug in de reacties. “Ik hoop dat het er nooit meer afgaat”, gaan haar volgers verder. “Je zegt dat je geen racist bent, maar dan doe je dit... ”

Sommige volgens steunen Joyce wel. “Super, groot gelijk”, klinkt het hier en daar. “Dit is onze cultuur!”