Anuna De Wever haalt vlijmscherp uit: “Daar word ik mottig van”

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Anuna De Wever zal er dus niet bij zijn, op de klimaattop COP25, die vandaag start in Madrid. Het Youth for Climate-boegbeeld - dat twee maanden geleden al zeilend vertrok naar Chili, waar de top aanvankelijk zou plaatsvinden - raakte op een ecologisch verantwoorde manier niet op tijd ter plekke.

Terwijl de COP25 uit de startblokken schiet in Madrid, zitten de klimaatactivisten vandaag op Martinique. Van daaruit zal Anuna De Wever de klimaattop constant mee opvolgen. “We zullen elke nacht vanaf 2.30 uur achter onze laptop zitten, om mee druk uit te oefenen via de Youth for Climate-medewerkers die in onze plaats op de COP25 zijn”, zegt De Wever in Het Laatste Nieuws. “Het wordt zwaar. Niet erg, want that's what we signed up for."

"Wat mij wel stoort, is dat we er niets voor terugkrijgen van onze politici. Zij moeten komen met voorstellen die niet financieel doorwegen op het individu, en dat doen ze niet. Vlaams klimaatminister Zuhal Demir praat alsof we nog nooit zo'n serieus klimaatbeleid hebben gehad, maar ons klimaatbeleid is belachelijk slecht. Dáár word ik mottig van.”

“Zelfs Europa eist dat Vlaanderen meer verantwoordelijkheid neemt en beter zijn best doet. Dat is waar we met Youth for Climate op de COP voor gaan vechten: dat Europa nog meer druk zet op België, maar vooral op Vlaanderen, om hoger te schakelen voor het klimaat. Ik vind het jammer dat ik Zuhal Demir op de klimaattop niet zelf in de ogen ga kunnen kijken."