Koning Filip is voorgoed getekend door traumatische ervaring: “Hij draagt er nog steeds de littekens van”

bron: TV Familie
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Op 4 december zullen koning Filip en koningin Mathilde 20 jaar getrouwd zijn. Ons koningspaar vormt een hecht team, als boegbeelden van België, als ouders én als koppel. Sinds hij in 2013 zijn vader Albert II opvolgde als koning der Belgen, is de kritiek op Filip zo goed als verstomd. Nochtans was het al sinds zijn kindertijd een nationale sport om Filip te kleineren en te beledigen.

“Elke keer als er in de krant stond hoe dom Filip toch wel was, wist ik dat hij het weer hard te verduren zou krijgen”, vertelt een oud-leraar. “Want zijn klasgenoten hadden dat natuurlijk ook gelezen en lachten hem er nog een week mee uit.”

Net als zijn broer Laurent is Filip bovendien het slachto?er van zijn opvoeding. Of eerder van het gebrek eraan, zo schrijft TV Familie. Het is bekend dat koning Albert en koningin Paola amper met hun kinderen bezig waren. Albert had het te druk met zijn minnares Sybille de Selys Longchamps en hun dochter Delphine, terwijl Paola van de ene naar de andere minnaar ?adderde.

Filip, Astrid en Laurent zaten vaker aan de overkant van de Koninklijke Parklaan bij Boudewijn en Fabiola dan thuis op kasteel Belvédère. En als ze thuis waren, werden ze dikwijls opgevangen door weinig empathische militairen.

Prinses Astrid kon die nefaste omgeving al snel achter zich laten door op haar 22ste te trouwen, maar Filip en Laurent dragen er nog de littekens van. Al is het bijzonder mooi om te zien hoe zij er, ondanks hun jeugdtrauma’s, nu alles aan doen om wél goede vaders te zijn voor hun kroost.