Eindelijk weten we het: Gebruikt Jeroen Meus écht te veel boter en zout in ‘Dagelijkse Kost’?

bron: HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Jeroen Meus vierde gisteren de 2.000ste aflevering van ‘Dagelijkse Kost’. De chef krijgt weleens het verwijt te veel zout en boter te gebruiken. Charlotte De Backer van de universiteit Antwerpen zocht in ‘De wereld vandaag’ uit of de bekendste tv-kok van Vlaanderen daadwerkelijk ongezonder kookt dan andere chefs.

De bourgondische porties boter en zout die Jeroen Meus gebruikt in 'Dagelijkse Kost' zijn al jaren voer voor discussie. Maar volgens Charlotte De Backer, die aan de universiteit van Antwerpen onderzoekt hoe media ons eetpatroon beïnvloeden, blijkt dat goed mee te vallen.

“Die urban legend is gebaseerd op een studie die een van onze masterstudenten ooit maakte”, vertelde ze in ‘De wereld vandaag’. “Meus gebruikt boter en zout, maar dat doet elke chef die lekker eten wil klaarmaken. Wanneer we verschillende kookprogramma’s met elkaar vergelijken, zien we dat eigenlijk veel recepten slecht scoren op vlak van gezondheid.”

Meus mag dan niet meer boter en zout gebruiken dan anders chefs, dat wil niet zeggen dat zijn royale porties daarom gezond zijn. Boter valt in de categorie verzadigde vetten en volgens voedingsepidemioloog Patrick Mullie zijn die altijd slecht nieuws: “alle verzadigde vetten, ook palm- en kokosolie, zijn ongezond doordat ze zorgen dat de cholesterol in het bloed blijft hangen”, vertelde hij eerder.

Ook zout eten we met z’n allen nog steeds te veel. De gemiddelde zoutconsumptie in België bedraagt 9,5 gram per dag. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan de zoutinname te beperken tot minder dan 5 gram per dag. Een teveel eraan wordt immers onder andere gelinkt aan diabetes, hartziekten, een te hoge bloeddruk en overgewicht.