Frank Deboosere ziet groot gevaar voor onze aarde: “Als dit gebeurt, zijn er miljoenen doden”
Frank Deboosere ziet groot gevaar voor onze aarde: “Als dit gebeurt, zijn er miljoenen doden”

De aarde is een relatief veilige plaats. Dat neemt niet weg dat er wel gevaren zijn die de aarde bedreigen.

“Dat je veilig bent, weet je nooit 100% zeker”, zegt weerman Frank Deboosere op zijn website. “Er zijn wel degelijk een aantal gevaren die de hele aarde bedreigen. Ongeveer 65 miljoen jaar geleden sloeg een grote planetoïde in op aarde.”

“Als gevolg daarvan stierven de dinosaurussen uit. Zoiets gebeurt natuurlijk maar uiterst zelden. Toch zijn astronomen druk in de weer om alle potentiële zelfmoord-planetoïden in kaart te brengen. We kunnen maar beter tijdig weten wat de toekomst zal brengen…”

“Het hoeft trouwens geen planetaire ramp te zijn. Op 30 juni 1908 ontplofte een groot brokstuk van 30 tot 50 meter diameter boven Siberië. Als zo'n groot rotsblok zou inslaan op een stad, zijn er miljoenen doden (rechtstreeks door de inslag, of na een tsunami als het rotsblok in zee ploft). Men schat dat een dergelijk rotsblok gemiddeld om de 100 tot 1000 jaar inslaat.”

Frank Deboosere houdt ook rekening met supervulkanen. “Als het Amerikaanse Yellowstone in de lucht gaat, wordt een groot deel van de Verenigde Staten bedekt met een dikke aslaag. Problemen gegarandeerd! Een ompoling van het aardmagnetisch veld kan ook problemen veroorzaken. Zonder een magnetisch schild kunnen zonnestormen makkelijk satellieten beschadigen en elektriciteitsnetten doen uitvallen. En dan zijn er nog de pandemieën zoals de Spaanse griep in 1918 of het AIDS-virus. “

“Veel mogelijke natuurrampen dus, maar de kans dat er iets gebeurt tijdens ons leven is uiterst klein. "Dus kunnen we op onze beide oren slapen?", hoor ik je denken. Nee, dat niet. Wij mensen vormen immers een veel grotere bedreiging voor onze planeet. Oorlogen, milieuverloedering, terrorisme, ... wij zijn zelf wellicht de grootste vijanden van de aarde. “

Meer nieuws

Meer nieuws

.