Sergio Herman doet opmerkelijke onthulling, maar experts waarschuwen: “Dat is niet vol te houden”
Sergio Herman doet opmerkelijke onthulling, maar experts waarschuwen: “Dat is niet vol te houden”
Foto: Medialaan

Sergio Herman is net als vele Vlamingen volledig overtuigd van het keto-dieet, waarbij koolhydraten en suikers geschrapt worden. Maar voedingsexperts waarschuwen.

“Ik ben aan een keto-dieet”, vertelde topchef Sergio Herman in de krant De Tijd. In zes weken verloor hij er zes kilogram mee. “Bij een keto-dieet mag je vet eten. Eieren, spek, mayonaise, kaas, vette vis. Mag allemaal. Maar koolhydraten niet. En ook alcohol en suikers niet. Alleen die fruitsla mag, dat zijn gezonde suikers.” Al die dingen gewoon mogen eten en toch afvallen: geen wonder dat het ketogeen dieet veel Vlamingen verleidt. Het regent dan ook boeken met recepten en tips.

Toch waarschuwen diëtisten. “Je riskeert om na zo'n dieet snel weer bij te komen”, zegt Rian van Schaik, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. “Omdat koolhydraten vocht binden, val je in het begin snel af. Maar als je koolhydraten schrapt, verlies je dus extra water en dat is geen vetverlies. Als je na het dieet weer pasta, fruit, aardappelen en brood eet, kom je in het begin weer aan en dat is frustrerend.” Het ketogeen dieet is geen verandering van levensstijl die je langdurig kan volhouden volgens de expert. “Je mist een deel van de belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Je riskeert ook een hogere cholesterol en de nieren worden zwaarder belast”, zegt Van Schaik. En zet je kinderen dit niet voor, want die zijn in de groei en hebben koolhydraten met de bijbehorende voedingsstoffen hard nodig. Crashdiëten zijn niet gezond.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.