Maatregel op Pukkelpop lokt felle kritiek uit: “Medisch probleem door drugs? Gebruiker kan naar hulppost zonder angst om opgepakt te worden door de politie”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Pukkelpop komt met een drastische maatregel, en die is meteen een primeur in ons land. Als druggebruikers op Pukkelpop een medisch probleem ondervinden, dan kunnen ze daar zonder gevaar op vervolging die drugs zelf laten testen in een medisch lab.

Na de drugsdode op dancefestival Tomorrowland vorige maand, zetten de organisatie van Pukkelpop en de Hasseltse burgemeester Steven Vandeput alles op alles om zo’n scenario te vermijden op de festivalweide van Kievit. Daarom nodigt men druggebruikers op Pukkelpop in geval van medische problemen uit om naar een medische hulppost te gaan. Daar kunnen ze eventueel de drugs laten testen zonder bang te moeten zijn om opgepakt te worden door de politie.

“De festivalgangers worden daar behandeld door een medisch team dat beroepsgeheim heeft. We willen de druggebruikers vooral stimuleren om naar zo’n dokter toe te stappen, zonder bang te moeten zijn voor juridische gevolgen. Dat medisch team kan hen dan vertellen of de drugs ‘deugt’ of niet.”

Het is volgens Vandeput wel niet de bedoeling om de deur open te zetten voor drugs op Pukkelpop: “Dit geldt echt enkel voor mensen met medische problemen. Wie denkt onwel te zijn geworden door inname van een pilletje, kan bij zo’n medisch team terecht. Dit is niet bedoeld voor mensen die gewoon hun voorraad drugs willen laten testen. We moeten echt wel oppassen dat dit niet de boodschap wordt.”

Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine onderstreept dat drugs nog steeds verboden zijn op het festival. “Mensen die niet willen luisteren en die worden gepakt, krijgen een boete én worden de toegang tot het festival geweigerd. Drugs mogen niet op Pukkelpop”, aldus de organisator.

De maatregel wordt op veel kritiek onthaald. “Medisch team kan zeggen of de drugs deugt of niet. Elk mens met gezond verstand weet toch dat drugs niet deugt, toch?!”, merkt iemand op. Velen vinden dat Pukkelpop hiermee de verkeerde boodschap geeft. “Moedig het druggebruik nog maar een beetje aan...”, klinkt het. Mensen kunnen er met hun verstand niet bij en laten dat duidelijk merken. “Onbegrijpelijk... drugsgebruikers en dealers zijn strafbaar. Oppakken en opsluiten. Het zal je kind maar zijn dat door zo een stuk onbenul ook aan dat spul verslaafd geraakt.”