Christa Planckaert kan er niet van slapen en heeft een boodschap voor haar kleinkinderen: “Begin er niet mee!”

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vorige week stierf de 22-jarige Bjorg Lambrecht na een zware val tijdens de Ronde van Polen. Zo eindigt alweer een jong wielerleven veel te vroeg. De dood van de renner roept vragen op over de veiligheid van coureurs, ook bij Christa Planckaert (61). Er is nu sprake van om speciale airbags te verplichten, die zijn ingebouwd in de valhelmen of de kledij.

“Als die airbags ook maar een béétje helpen, waarom zou je ze dan niet gebruiken? Je moet alles doen om jonge mensen te beschermen”, zegt Christa Planckaert in Dag Allemaal. Zij komt uit een echt wielergezin. Haar man Eddy Planckaert gaf de fakkel door aan hun zonen Francesco en Junior. Christa kon de voorbije week amper slapen van het nieuws over Bjorg Lambrecht.

“De oudste zoon van Francesco spreekt er al een tijd van om zelf ook te gaan koersen”, vertelt Christa. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, maar met al die wielerdoden van de laatste tijd zie ik het toch liever niet gebeuren. Wij zeggen onze kleinkinderen nu: ‘Begin niet te koersen, het is zo gevaarlijk!’ Maar we zullen het hen niet verbieden.”