Voor Eddy Planckaert is het genoeg geweest: “Godverdoeme, ik heb er een degout van gekregen”
Voor Eddy Planckaert is het genoeg geweest: “Godverdoeme, ik heb er een degout van gekregen”
Foto: Photonews

De jonge wielrenner Bjorg Lambrecht (22) is overleden na een val tijdens de Ronde van Polen. Eddy Planckaert ontmoette hem amper tien dagen geleden nog in ‘Vive Le Vélo’. Hij is kapot van het nieuws.

De brandweer zet alle mogelijke middelen in om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar zelfs dan lopen de wachttijden nog op en dat is niet naar ieders zin.

PIEK
De brandweerzone Vlaams-Brabant West krijgt al enkele dagen gemiddeld vijftig oproepen voor het verdelgen van wespennesten. Dat zijn er ongeveer dertig meer dan normaal in deze periode van het jaar.

ALLE HENS AAN DEK
“In die mate zelfs, dat er meer aanvragen binnenlopen dan dat we er kunnen verwerken”, aldus Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West in Het Nieuwsblad. “We doen ons uiterste best om tussen zonsopgang en zonsondergang te werken. Alle beschikbare mensen worden ingezet, maar zelfs dan volstaat het niet. Een aantal mensen reageert dan ook wat geprikkeld of is niet tevreden omdat we niet snel genoeg komen opdagen.”

GEEN GARANTIE
“Wespenverdelging is uiteraard ondergeschikt aan onze dringende opdrachten. Onze mensen die wespen aan het verdelgen zijn, kunnen op elk moment doorgestuurd worden naar andere en meer dringende opdrachten”, verduidelijkt Habils. “Daarom kan je met de brandweer wel afspreken wanneer we best langskomen, maar kunnen wij dat nooit garanderen. Hou er daarom rekening mee dat de wachttijd momenteel kan oplopen tot twee à drie dagen na de aanvraag, in functie van de regio.”

PRIVATE FIRMA
Wie niet zo lang kan wachten op de brandweer, kan altijd een beroep doen op een private firma. “Deze zijn vaak een heel stuk goedkoper en je kan er doorgaans makkelijker preciezere uren mee afspreken. Aarzel vooral niet even bij één van hen te polsen alvorens de brandweer in te schakelen”, zegt Habils. Hij raadt aan om het in ieder geval niet zelf te doen. Het is en blijft een levensgevaarlijke klus.

Meer nieuws

Meer nieuws

.