Valerie De Booser staat voor een heel belangrijke opdracht: “Dit moet ik nu doen”
PMN
Valerie De Booser staat voor een heel belangrijke opdracht: “Dit moet ik nu doen”
Foto: Instagram

Eerder dit jaar raakte het nieuws bekend dat Valerie De Booser stopt met haar winkel ‘Histoires des Femmes’. Ze is momenteel daar druk mee in de weer.

In twee vonnissen heeft de Gentse rechtbank brandhout gemaakt van het boerkiniverbod in twee zwembaden. Het Laatste Nieuws weet dat de zwembaden onmiddellijk hun reglement moeten aanpassen.

"BOERKINI, WEG ERMEE!"
Het is een beslissing waar Theo Francken het heel moeilijk mee heeft. Dat liet hij weten op Twitter. "Boerkini's horen niet thuis in onze zwembaden. "Weg ermee! Hoeveel moslima's vragen hier eigenlijk af", vraagt Francken zich ook luidop af.

BEROEP
De stad Gent besliste om in beroep te gaan tegen het boerkiniverbod. Zowel sp.a als Open Vld stonden in Gent achter het beroep. Groen ging dan weer wel akkoord met het vonnis, maar stuurde uiteindelijk haar mening bij. Het is nog niet duidelijk of Merelbeke in beroep gaat. Maar zo lang de rechter in beroep geen vonnis geveld heeft, mag men wel in boerkini zwemmen in de twee Gentse zwembaden.

BENADEELD
Twee moslima, die onbekend wensen te blijven, dienden een klacht in. Hun advocaat Joos Roets legt uit wat er aan de hand is. “Moslima's die een bedekkend zwempak willen dragen uit religieuze overwegingen, worden benadeeld ten opzichte van vrouwelijke zwemmers die minder bedekkende zwemkledij dragen”, verduidelijkt de advocaat. “In geen enkel zwembadreglement wordt dat onderscheid objectief en redelijk verantwoord. Bijgevolg is er sprake van discriminatie op basis van geloof.”

PRIMEUR
Het is de eerste keer dat een gewone rechter uitspraak doet in een dergelijke zaak. Het thema vormt al twee jaar hét symbool van het spanningsveld tussen integratie en godsdienstvrijheid. Tegenstanders - zoals staats­secretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en haar partijgenoten - noemen de boerkini een uiting van onderdrukking, voorstanders schermen met de grondwettelijk verankerde vrijheid van religie en de rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

VERBOD
Het verbod geldt enkel maar voor deze twee zwembaden in Gent. “Maar de redenering van de rechter is heel precies en bijgevolg universeel geldig”, besluit advocaat Roets.

Meer nieuws

Meer nieuws

.