Frieda Van Wijck heeft de schrik van haar leven beleefd: “Compleet in paniek belde ik de 100”

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: VRT
Frieda Van Wijck heeft de schrik van haar leven beleefd. Ze waagde zich ooit aan een spacecake, maar die is haar niet goed bekomen. Ze doet haar verhaal in Dag Allemaal.

“Begin jaren 90, toen mijn man Paul en ik nog in Mechelen woonden en ik ‘Panorama’ presenteerde, kwam er een hele discussie op gang over de legalisering van drugs. We wisten niet wat we daarvan moesten denken, want hij noch ik hadden enige ervaring ter zake. Toen Paul in Amsterdam moest zijn, zei ik: ‘Weet je wat? We zullen daar wat hasj kopen en zien wat dat geeft.’

Omdat ze allebei niet meer rookten, besloot Frieda een spacecake te bakken. Volgens de dame in de koffieshop had ze daarvoor tien gram cannabis nodig. Een paar dagen later is ze aan de slag gegaan. “’s Avonds aten we als dessert een stukje van mijn spacecake. Om een uur of elf zei ik tegen Paul: ‘Dat doet me absoluut niks, ik ga slapen’. Ik kroop in mijn bed en... ik dacht dat ik gek werd. Ik was ineens alle besef van tijd en ruimte kwijt, ik wist niet meer waar ik was, ik was alle controle verloren. Paul bleef zijn nuchtere zelf, maar ik... Totale paniek. Ik heb zelf de 100 gebeld: ‘Ik ben Frieda Van Wijck en ik heb drugs genomen.”

Met de ambulance hebben ze haar toen naar het ziekenhuis in Mechelen gebracht, waar ze een kalmeermiddel kreeg. “Ik lag ergens achter zo’n gordijntje bij te komen toen de dokter van wacht ’s nachts langskwam en vroeg wat er was gebeurd. ‘Spacecake gebakken en dat is me heel slecht bekomen’, antwoordde ik. ‘Hoeveel cannabis heb je erin gedaan? Wat? Tien gram? Veel te veel voor zo’n koek’ zei de man, die duidelijk meer ervaring had”, lacht Frieda.

Frieda heeft haar lesje wel geleerd. “Nooit meer. Ik ben geen voorstander van legalisering en ja, ik weet dat cannabis misschien niet het ergste is en dat een verbod criminaliteit meebrengt, maar drugsgebruik veroorzaakt ook veel miserie.”