MNM – presentatrice Ann Reymen maakt zich grote zorgen om haar dochters: “De vrees bestaat dat zij dit ook hebben”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
MNM-presentatrice Ann Reymen (42) liet in 2015 haar borsten preventief amputeren. Van die keuze heeft ze nog geen seconde spijt gehad.

“Toen mijn moeder borstkanker kreeg, was de kans 1 op 3 dat wij - mijn twee zussen en ik - ook draagsters zouden zijn. We kregen de ‘volle lading’: we bleken alle drie erfelijk belast”, vertelt Ann. Haar mama Francine kreeg het verdict toen ze dertig was, en herviel uiteindelijk drie keer. Maar ze vocht telkens met succes terug. “Toen ik hoorde dat ik tot 80% kans had om borstkanker te krijgen, heb ik veel gesprekken gehad met oncologen en borstkankerspecialisten. Zou ik me laten opvolgen of zou ik mijn beide borsten laten weghalen? ‘Ik laat het zo’, dacht ik eerst. ‘Ik laat me vaker screenen. Als ze dan iets zien, kunnen ze het nog weghalen.’ Tot mijn dokter me zei: ‘Maar dan héb je wel borstkanker.’ Ik had geen zin om me slecht te voelen, er ziek uit te zien. Of een chemobehandeling op te starten.”

Reymen liet haar borsten preventief weghalen en koos voor een reconstructie. “Ik heb een weekje in het ziekenhuis gelegen en al na zes weken was ik weer aan het joggen”, vertelt ze. “Ik heb nog geen moment spijt gehad van die keuze.”