VTM

‘Lili en Marleen’-actrice Helena Van Loon heeft een belangrijke boodschap: “Ik sta daar voor open”

bron: Het Belang van Limburg
door: Redactie
Afbeelding bron: VTM
Actrice Helena Van Loon wordt momenteel weer volop herkend als ‘braaf maske’ Marleentje uit ‘Lili en Marleen’. Ze is afkomstig uit Maaseik, maar woont al sinds haar zeventiende in Antwerpen. Daar is ze nu vrijwilligster in een kerk.

In de Sint-Jacobskerk verwelkomt ze één dag per week de bezoekers. “Hier kom ik thuis: ik kom hier tot rust, het voelt heel natuurlijk aan. Ik assisteer hier de conservator, mag bezoekers gidsen maar moet ook poetsen, op vrijwillige basis”, vertelt ze.

Twee dagen per week geeft ze les aan de academie van Schaarbeek. “Woordkunst en drama, voor allerlei nationaliteiten en alle leeftijden, veel Franstalige kinderen. Ik doe dat heel graag. Het is mijn enige bron van inkomsten maar het is genoeg, ik woon alleen en heb geen kinderen, niemand draagt de gevolgen van wat ik doe.”

Vijftien jaar lang speelde ze Marleentje in ‘Lili en Marleen’, van 1994 tot 2009. “Via een gastrolletje in 'Kotmadam', als het liefje van een van de studenten, ben ik in 'Lili & Marleen' terechtgekomen.”

Ze speelde nog enkele gastrollen in andere series maar geen grote rollen meer. “Ik sta daar nog altijd voor open maar ben best tevreden met mijn huidige activiteiten. Als gids moet je evengoed mensen entertainen, het is een andere manier om mijn vak uit te oefenen. Ik heb geen tv. Niet omdat het me niet interesseert, ik heb er gewoon geen tijd voor.”