Balen voor de organisatoren van Suikerrock: Deze muzikant annuleert zijn optreden
Balen voor de organisatoren van Suikerrock: Deze muzikant annuleert zijn optreden
Foto: Photonews

De Nederlandse Nielson moet zijn optreden op Suikerrock vandaag annuleren wegens ziekte.

Mensen zijn verkouden, lopen al dagen te hoesten en hun neus te snuiten. Viroloog Marc Van Ranst laat alvast weten dat het geen griep is. “Er doet niets de ronde”, zegt hij in Het Nieuwsblad.

HOESTEN EN SLIJMEN
Steven Haesaert van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen legt uit wat er aan de hand is. “Veel mensen hebben last van zogenaamde hyperreactiviteit, waardoor je vaak moet hoesten en met slijmen zit”, luidt het. 

GEEN VERKOUDHEID
“Dat is voor de duidelijkheid geen verkoudheid. Een verkoudheid is namelijk een infectie, meestal veroorzaakt door een virus, soms een bacterie en ­zelden een schimmel. Nu gaat het om onze slijmvliezen die reageren op het vele stof dat door het droge weer in de lucht zit.” 

"SNOTTEREN EN AMBETANTE KRIEBELHOEST"
“Dat stof zet zich op de slijmvliezen, die als reactie slijm produceren. Omdat die slijmvliezen zowel in de neus als keel zitten, begin je te snotteren en heb je ook vaak last van een ambetante kriebelhoest. Mensen die gevoelig zijn voor bepaalde pollen of vaak de airco opzetten, kunnen er nog iets meer last van hebben. Want de airco blaast droge lucht die de slijmvliezen dan weer wat uitdroogt.”

ZIEK GEVOEL
Dat de mensen momenteel een ziek gevoel hebben is volgens Haesaert niet abnormaal. “Omdat je er meestal niet danig ziek van bent dat je niet meer kan functioneren. En ook omdat je er weinig tegen kan doen. “Een pilletje of siroopje zal niet helpen. Uitzieken, er zit niets anders op. En dat kan gerust één of meerdere weken duren. Of wachten op ander weer, dat zou ook al helpen.” De loopneus en de kriebelhoest zijn niet besmettelijk.

Meer nieuws

Meer nieuws

.