Acteurs geraken gefrustreerd: “Wanneer gaat VTM eindelijk deze reeks uitzenden?”
Acteurs geraken gefrustreerd: “Wanneer gaat VTM eindelijk deze reeks uitzenden?”

In 2015 kondigde VTM een nieuwe reeks aan: ‘De Bende van Jan de Lichte’. Vlaamse topacteurs werden hiervoor aangetrokken: Matteo Simoni, Tom Van Dyck, Charlotte Timmers, Bruno Vanden Broecke, Ruth Beeckmans... Maar de reeks is nog altijd niet op tv verschenen.

De Aziatische hoornaars vormen een bedreiging voor de bijenpopulatie in ons land en het dier kan ook pijnlijke steken uitdelen, kwam Het Nieuwsblad te weten.

Ze zijn in het verleden ook al een paar keer gesignaleerd in Vlaanderen. Vaak bleek het achteraf echter niet om de gevreesde Aziatische maar om Europese hoornaars te gaan. Die zijn nog groter, maar veel minder gevaarlijk. 

“Afgelopen weekend werd een nest gevonden in een houten kunstwerk in Ieper, woensdagavond werd een nest verwijderd uit het dak van een woning in Rollegem, bij Kortrijk”, zegt Kaat Nuyttens van de brandweerzone Fluvia. “Het is opgehaald door onderzoekers van de UGent die intussen bevestigd hebben dat het wel degelijk om Aziatische hoornaars gaat."

De Aziatische hoornaar is wespachtige en is zo’n 3 centimeter lang. Hij iets groter dan de klassieke wesp die wij kennen en iets kleiner dan minder gevaarlijke Europese hoornaar.

“Deze Aziatische inwijkelingen zijn in de regel niet agressiever dan de inheemse wespen. Maar als je te dicht bij een nest komt of ernaar begint te slaan, kunnen ze wel aanvallen en steken. En aangezien ze groter zijn dan onze eigen wespen is de angel ook dikker en wordt een groter volume aan gif afgescheiden. Bijgevolg doet een steek ook meer pijn”, zegt Karel Schoonvaere van UGent.

De wesp is ook voor de mens niet ongevaarlijk. “De wesp kan zelf ook gif spuiten, het is gevaarlijk als je dat in je ogen krijgt”, zegt Dries Laget aan VTM-Nieuws. 

Meer nieuws

Meer nieuws

.