Politie doet ronduit zorgwekkende vaststelling op Tomorrowland: “Dat is echt ongelooflijk”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De politie op Tomorrowland kon haar ogen niet geloven. Er heerst nultolerantie voor drugs op het festival, en daarvoor waren verschillende maatregelen genomen: honden, een speciale straat om te fouilleren, een mobiel lab en een resem banners om drugs te ontraden. Er stonden zelfs tonnen aan de ingang waar bezoekers anoniem drugs in konden gooien. Maar toch viel er opnieuw een dode op het festival, zeer waarschijnlijk na een overdosis drugs.

“Het is ongelooflijk hoeveel mensen drugs mee hebben”, klonk het aan de controles met drugshonden. Aan de lopende band werden er festivalgangers uitgehaald door de honden. Deze bezoekers werden vervolgens gefouilleerd. Als ze iets bijhadden werd hun bandje genadeloos doorgeknipt, en mochten ze ook nog op een boete of proces-verbaal rekenen. “Hoeveel dat er zijn, maken we eerstdaags bekend”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. “Ik kan wel zeggen dat gemiddeld een op de tien mensen door de hond gedetecteerd werd. Ongeveer de helft daarvan had iets bij.” Volgens aanwezige reporters is één op tien een onderschatting, aangezien zij zagen dat op een gegeven moment één op drie bezoekers werden aangewezen door de drugshonden.

“We zijn er echt van geschrokken hoeveel mensen drugs mee hebben”, klinkt het bij iemand van de organisatie. De aanwezige agenten keken er niet van op. “Cannabis, xtc, cocaïne, speed,... We vinden het allemaal. Het is al jaren zo, de muziek leent er zich hier ook wat meer toe.” Festivalgangers krijgen ook op het terrein drugs aangeboden. “Er lopen dealers rond op het terrein”, aldus een agent. “Cijfers heb ik niet, maar het zijn er genoeg. Agenten in burger sporen ze op.”

Tina Van Havere, die voor de Hogeschool Gent onderzoek doet naar drugsgebruik op festival, is allesbehalve verbaast.“Tomorrowland is geen uitzondering. Kijken we naar alle festivals dan neemt gemiddeld de helft van de bezoekers illegale middelen”, zegt ze. “Op dance-evenementen gebruikt maar liefst 65 procent van de festivalgangers.”