Zender VIER ging zwaar in de fout en heeft nu een boete gekregen: “Deze beelden hadden ze niet op de kijker mogen loslaten zonder waarschuwing”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Televisiezender VIER heeft van de Vlaamse Regulator voor de Media een boete gekregen omwille van drie afleveringen van de Vlaamse fictiereeks ‘Gent West’ die ze in april hadden uitgezonden. De VRM oordeelde dat de beelden niet geschikt waren voor jongeren onder de 16 jaar, maar VIER had daar niet voor gewaarschuwd.

De betrokken afleveringen bevatten erg veel gewelddadige scènes, en vaak ook elementen van angst, seks en drank- en drugsmisbruik. “Volgens het mediadecreet moet bij uitzendingen die de lichamelijke, geestelijke of zedelijke ontwikkeling van minderjarigen “schade zouden kunnen toebrengen”, gewaarborgd worden dat minderjarigen ze niet zien door ofwel technische maatregelen of door de keuze van het tijdstip van uitzending. Bovendien moet een akoestische waarschuwing of visueel symbool worden gebruikt”, staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

SBS, het moederbedrijf van zender VIER, geeft toe dat de afleveringen van ‘Gent West’ niet geschikt waren voor jongeren onder de 16 jaar en dat ze een 16+-logo hadden moeten toevoegen.