Frank Deboosere heeft het er lastig mee: “Had ik dat dan niet moeten zeggen?”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
We hebben er ondertussen allemaal van gehoord, van de kleurencodes van het KMI. Onlangs kondigden ze met de extreme hitte nog code oranje af. Nochtans kondigde het KMI al wel vaker codes af, maar toen kraaide er geen haan naar. Tegenwoordig zijn de mensen daar veel gevoeliger voor geworden. Weerman Frank Deboosere vindt dat zijn job daardoor lastiger geworden is.

“Tja, code geel en code oranje… Vroeger werd daar veel minder aandacht aan besteed. Ook bij het noodweer op Pukkelpop in 2011 was er code oranje. Niemand die daar al te zeer bij stilstond, tot bleek dat er zware schade was en slachtoffers waren gevallen. Nu hoeven we nog maar het woord geel uit te spreken, of iedereen toetert, zeker als er weinig nieuws is: het KMI geeft code geel! Ja, jongens, wij geven dat zo’n 100 keer per jaar. Maar het klopt: het is allemaal veel gevoeliger geworden en mensen zijn er veel meer mee bezig. Ook omdat alle informatie iedereen nu veel sneller bereikt", vertelt de weerman.

Frank vindt dat zijn job daardoor veel zwaarder geworden is. "Je voelt dat je meer verantwoordelijkheid hebt. Dat er meer naar je geluisterd wordt. En dat is soms lastig. Het is soms dubbel ook. Want dan waarschuw je, en gebeuren er geen ongelukken, en zeggen mensen: was dat nu echt nodig? Had ik dat dan niet moeten zeggen? Dan was er misschien wél iets gebeurd.”