Jan Verheyen is er helemaal kapot van: “Wat zij hebben meegemaakt tart alle verbeelding”

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert gaan deze zomer samen een film maken, ‘Red Sandra’. De film zal gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. De hoofdrollen zullen vertolkt worden door Sven De Ridder en Darya Gantura. In Dag Allemaal vertellen Jan en Lien waarom zij zo gebeten zijn door dit verhaal.

“Wat William Massart, zijn vrouw Olga en hun dochtertje Sandra hebben meegemaakt, tart alle verbeelding. Ik was er helemaal kapot van toen ik het voor het eerst hoorde”, aldus Jan.

“Sandra was zes toen ze een beetje begon te slepen met haar voetje. Haar ouders trokken nietsvermoedend naar de dokter en verdict was vreselijk: ze kregen een doodsvonnis. Sandra leed aan een heel zeldzame stofwisselingsziekte, MLD, en had nog een levensverwachting van een jaar. De ziekte zou alle levensfuncties één voor één uitschakelen.”

“De vader is als een gek beginnen te zoeken op het internet en hij kwam terecht bij een Deense firma die een medicijn aan het ontwikkelen was. Hij verdwaalde in de kafkaiaanse wereld van de gezondheidszorg en botste op de muur van het cynisme en de macht van de farmaceutische industrie. Terwijl hij in een race tegen de klok zat. Want intussen was zijn dochtertje ook verlamd geraakt, en daarna ook nog eens blind. Sandra was te laat om nog bij de groep testpersonen toegelaten te worden. Maar ze hadden wel begrip voor de vader: na lang aandringen mocht hij het medicijn kopen. Voor één miljoen euro! Een hallucinant bedrag.”

“Red Sandra’ gaat echt over de onvoorwaardelijk e liefde van een vader voor zijn kind, maar ook over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Het is een zeer relevant en emotioneel verhaal, maar ik wil er een pakkende publieksfilm van maken.”